Så här går en jakt till på Bogesund

Vi samlas på vår Jaktgård på Röskär, c:a 40 minuters bilresa från Roslagstull. Dagen inleds med att jaktledaren presenterar deltagarna och funktionärerna, redovisar hur jakten kommer att gå till och går igenom Jakt PM för den aktuella jakten. Alla deltagare undertecknar en försäkran att de uppfyller kraven för deltagande. Var inte rädd för att ställa frågor under genomgången om sådant som du undrar. I slutet av genomgången presenteras vilka områden som ska jagas och du får en karta som visar var passen ligger. Passen fördelas mellan deltagarna genom lottning.

En av funktionärerna följer sedan med dig ut till passet och visar vilka skjutriktningar som är tillåtna, respektive förbjudna, samt informerar om närliggande pass och annat som du behöver vara uppmärksam på.

Vid vakjakt så stannar du på samma pass under hela jakten. Under en drevjakt hinner vi normalt jaga tre områden på en jaktdag.  När jakten i ett område är avslutad återsamlas alla jägare, och funktionärer, på anvisad plats. Där får du ett nytt pass för jakt i nästa såt. Oftast tar vi därefter en paus för att äta och dricka något innan vi fortsätter i en tredje såt. Efter avslutad jakt är det återsamling i jaktgården på Röskär för att ta hand om fällt vilt. Vi tar alltid hand om klövvilt i vårt slakteri på Röskär för att säkerställa god hygien.

På Bogesund har det genom Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) bedrivits forskning på vilt i mer än 25 år. I samband med att vi tar hand om det fällda viltet tar vi i vissa fall prover som skickas till SLU för den fortsatta forskningen. På fällda vildsvin tas alltid trikinprov som skickas till SLU för test. Jakten avslutas med att jaktledaren håller en gemensam genomgång av erfarenheter från jakten med alla deltagare.

För att delta på jakt måste du ha med dig

  • Vapen för aktuell jakt med tillhörande ammunition

  • Vapenlicens

  • Jaktkort för året

  • Rött hattband, mössa i ”signalfärg” eller motsvarande

  • Jaktradio 155 MHz (ett litet antal radioapparater finns för utlåning, kolla med jaktledaren)

  • Intyg på att du har tagit jägareförbundets älgskyttemärke, minst valör brons, de senaste 12 månaderna om du skall jaga med kulgevär.

    • Högviltsprovet i jägarexamen motsvarar valör brons

  • Giltigt medlemskort i Svenska Jägareförbundet, vilket bland annat medför att du också har en ansvarsförsäkring

Också bra att ha med

  • Oömma kläder för friluftsliv samt regnkläder

  • Kikare, kompass, kniv och snitsel

  • Koppel eller lina, för att dra vilt eller koppla hund

  • Dryck och något ätbart — om inte förtäring ingår i jaktpaketet vilket är det vanliga vid större jakter.

För att jaga på Bogesund så måste du acceptera och följa det jakt-pm som gäller för den aktuella jakten.

Vem tillfaller viltet?

Den jägare som fäller ett klövvilt på Bogesund är skyldig att köpa detta kött själv, eller anvisa någon annan köpare. Om du inte vill köpa djuret finns det säkert någon annan, ofta en jägare vid samma jakt, som är intresserad om djuret skjutits på ett sätt som inte förstört kött i onödan. Köpare kan, mot en avgift, hänga djuret i vårt kylrum och, efter överenskommelse, avhämta djuret senare.

För fällavgifter och köttpriser, se nya hemsidan.

Mot avgift kan man få hjälp med grov- eller finstyckning av djuret på Bogesunds jaktgård. Kontakta jaktledaren för mer information och priser.

Bogesund samarbetar med Bröderna Kask och kan se till att skytten får hjälp med beredning av skinn och troféer.

För småvilt, t.ex. hare, gräsand eller liknande, tas inga fällavgifter ut.

Självklart går det bra att vara med för att se och lära när djuret styckas!

Välkommen till Bogesund!